ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Κατά πλάκας σκλήρυνση: Πρόληψη με βιταμίνη D

Η βιταμίνη D θα μπορούσε, εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες, να αποτελεί πρόληψη εναντίον της κατά πλάκας σκλήρυνσης.

Η κατά πλάκας σκλήρυνση αποτελεί τη συχνότερη νευρολογική πάθηση σε νέους ενήλικες. Υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από την κατά πλάκας σκλήρυνση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η βιταμίνη D είναι ορμόνη που συντίθεται στο σώμα μας. Τα επίπεδα της στον οργανισμό, αυξάνονται με την έκθεση στο ηλιακό φως και την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, κολιός) ή με τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων ή συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D που μεταξύ άλλων φαίνεται να έχει ισχυρή επίδραση στους μηχανισμούς του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού (ανοσολογικό σύστημα), σε έρευνες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, βρέθηκε ότι πιθανόν να έχει σχέση με προστατευτική δράση εναντίον ασθενειών που οφείλονται σε διαταραχές του ανοσολογικού συστήματος (αυτοάνοσες ασθένειες) όπως η κατά πλάκας σκλήρυνση και ο καρκίνος.

Μια νέα μεγάλη και σημαντική έρευνα, η πρώτη που διενεργήθηκε σε ευρεία κλίμακα, εξέτασε με προοδευτικό τρόπο σε 7.000 ανθρώπους που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, τη σχέση βιταμίνης D και της κατά πλάκας σκλήρυνσης. Οι ερευνητές ανάλυσαν δείγματα αίματος των ανθρώπων αυτών για να μετρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Βρήκαν ότι μεταξύ των λευκών, εκείνοι με τα ψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την κατά πλάκας σκλήρυνση σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους.

Μεταξύ αυτών που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, όσοι ήσαν ταυτόχρονα και κάτω των 20 χρονών, είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από κατά πλάκας σκλήρυνση. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι ο ρόλος της βιταμίνης D, πιθανόν να είναι ιδιαίτερα σημαντικός πριν από την έναρξη της ενήλικης ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή έρευνα, σε αυτούς που ήσαν μαύρου χρώματος ή ισπανικής προέλευσης, δεν βρέθηκε να υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ βιταμίνης D και κατά πλάκας σκλήρυνσης. Επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί στην έρευνα, είτε ήσαν πολύ μικρού αριθμού (άτομα ισπανικής προέλευσης) είτε είχαν όλοι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (άτομα μαύρου χρώματος), στοιχεία που πιθανόν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα για τις εν λόγω πληθυσμιακές ομάδες.

Η προληπτική δράση της βιταμίνης D εναντίον της κατά πλάκας σκλήρυνσης, χρειάζεται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου με τη χορήγηση της βιταμίνης D σε άτομα ή ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να γίνει σύσταση για χορήγηση της βιταμίνης D με στόχο την πρόληψη της κατά πλάκας σκλήρυνσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ